Ce este sanatatea? Sunt sanatos?

Peste tot se vorbeste despre sanatate, toti ne explica ce sa facem sa fim sanatosi, cum sa mancam, sa facem sport, sa nu abuzam de asta si de aia, da putini stiu ce este aia sanatatea.

Astazi o sa dau o minca definitie despre sanatate si o sa incerc sa o explic cat mai bine posibil.

Un organism sanatos este camera de oaspe?i a sufletului, un organism bolnav o inchisoare

(Francis Bacon)

Ce este sanatatea?

Sanatatea este o stare pe deplin favorabila atat fizic, mintal cat ?i social, ?i nu doar absenta bolilor sau a infirmitatilor”. Aceasta este prima  definitie generala data de organizatia mondiala a sanatatii, in anul 1946, la scurt timp de sfarsitul a cel de-al doilea razboi mondial.

Sanatatea este capacitatea adaptari si a autogestionari in fata provocarilor sociale, fizice si emotionale. Aceasta este ultima definitie a sanatatii care a inlocuit celalalte defintii, intrata in 2011.

Exista multe definitii despre sanatate, insa noi o sa le lasam deoparte pe toate  si o sa ii dam  noi o definitie mai frumoasa si mai simpla.

Sa zicem ca:" Sanatatea este armonia unui organism". Haideti sa facem o comparatie ca sa intelegem mai bine, haideti sa ne imaginam ca sanatatea noastra compusa din trup, suflet si inima, este o enorma orchestra impartita in multe categori de  instrumente care pleaca de la instrumentele de suflat din lemn, simple, pana la instrumentele mai complexe cum ar fi orga mare.

Orchestra noastra desii este extrem de mare si complexa este dirijata de un singur dirijor.

Acum sa facem legatura intre orchestra si sanatatea noastra.
Sa zicem ca notele muzicale sunt celulele noastre, tesuturile sunt partitura melodiei, organele sunt  instrumentele muzicale, sistemul de organe sa spunem ca este o categorie din orchestra (exemplu: instrumentele de percutie) iar organismul sa fie toata orchestra. Acum ca avem orchestra ne lipseste dirijorul, care in cazul nostru este creierul.
OK,  mega noastra orchestra este opertiva 100%.  Intre timp ce orchestra noastra continua cu melodia ei minunata (melodia vieti) un instrument din ultimul rand incepe sa piarda ritmul, sa greseasca notele si sa cante dupa placul lui, dirijorul (creierul) nu il aude, si nu is da seama ca ultimul rand a pierdut ritul si tot continua… si continua. Randurile din fata deranjate de randul din spate incep si ele sa piarda ritmul… tot asa… incep toti sa isi piarda ritmul pana ajunge la urechea "creierului nostru dirijor", insa pentru el este deja prea tarziu sa reuseasca sa reintroduca ritmul de la prima incercare.

Frumos nu? ce a fost acea nota gresita? Ce a facut sa se piarda tot ritmul? noi o cunoastem ca sora problemelor, cheamata si boala

Pierderea sanatatii incepe cu prima nota gresita, si daca nu intervenim imediat sa o corectam, o sa fie mai greu mai tarziu ca sa reintroducem ritmul in melodia noastra.

Pierderea sanatatii incepe la prima nota falsa, doar ca nimeni nu ne-a invatat sa ascultam armonia si disonantele care sunt in noi, si daca le simtim, nu stim ce sa facem pentru a le corecta cat mai repede posibil, fara a cauza probleme mai mari.

Nimeni nu ne-a invatat sa ascultam, sa inteleagem si sa comunicam cu corpul nostru, cu orchestra noastra, cu dirijorul care este un vorbitor de neoprit, ce povesteste continuu, doar ca noi nu-l ascultam, o facem doar atunci cand tipa si nu mai poate. Toti cei din jur ne dau mereu sfaturi care sunt de cele mai multe ori valabile doar pentru ei. Nu exista instrumente sau urechi care pot concura cu simturile noastre.

Un mic exemplu de dialog între noi si trupul nostru este o mangaiere, sau un masaj pe o zona dureroasa, nu sa tot abuzam de el si sa nu il ascultam cand ne cere ceva. Daca invatam sa-l ascultam, va fi mult mai simplu pentru a ne ajuta la vindecarea corecta si rapida, si in cel mai rau caz putem sa-l ajutam si pe domnul Doctor ca sanatatea sa revina la normalitate, si dece nu, si mai buna!!

 

Spune-ti parerea despre metafora mea despre sanatate.

Daca ai alta definitie mai corecta si mai frumoasa aici este locul potrimit  sa o imparti cu noi :)

Lasa-mi un comentariu si scrie care este situatia orchestrei tale.

Si nu uita!!! traieste-ti viata ca pe o arta!!! Arta Vietii

 Sanatatea nu este pur si simplu lipsa de boala.

(Hannah Green)

Multumesc pentru rabdare,

Cu Mare Drag,

Claudiu

 

Leave a Response