Gandire deschiva vs gandire inchisa

In calatoria mea in aceasta lume minunata, am cunoascut fel si fel de oameni, uni mai buni, alti mai rai. Nu conteaza daca esti bun sau rau, urat sau frumos, inalt sau scund, un lucru este sigur…

Fiecare este minunat si "perfect" in felul lui de a fi, cu partile lui mai bune si cu partile lui mai rele.

Planeta noastra este intro totala simbioza cu ea, cu natura, cu animalele si cu noi oamenii, rai sau buni cum suntem, mama natura ne accepta asa cum suntem.

Doar ca asta nu este de ajuns, si "perfectiunea" noastra nu este suficienta in evolutia noastra pesonala.

Perfectiunea se perfectioneaza si ea si devine din ce in ce mai perfecta.

Cunosc foarte multe persoane ce asteapta de toate de la viata: bani, prieteni, iubire, sanatate, fericire, insa nu fac nimic ca sa le primeasca… doar asteapta sa vina,  asteapta acel moment perfect… care din pacate nu o sa vina niciodata. Cei mai credinciosi au tendinta  sa se roage la dumnezeu si spera,asteapta ca toate lucrurile sa vina de la sine si sa cada din cer si problemele sa se rezolve singure.

Problema este ca stand cu mainile la brau sau in buzinar si astepta si cand le spui ca asteapta in zadar si ca trebuie sa faca ceva se simt jigniti si se supara, insa este adevarul gol golut.

Cand ai o problema de rezolvat (indiferent cat de grea sau de usoara este) daca nu cauti soluti sa o rezolvi, ea nu se va rezolva.

Sa facem o compartie ca exemplu intre doua persoane: persoana care cauta soluti si persoana care asteapta solutile sa vina din cer.

O sa folosesc sanatatea ca exemplu.

Problema este in felul urmator: Vreau sa fiu sanatos, sa am un cop frumos, sa mananc sanatos, sa nu fiu bolnav. Doar ca lucrurile nu au prea mers bine pentru mine si momentan sunt putin supraponderal, am si ceva probleme de sanatate, mananc si beau doar lucruri daunatoare corpului (coca cola, bere, cartofi prajiti, saorma s.a.m.d), nu fac sport pentru ca este prea solicitant si greu.., s.a.m.d.

Persoana care asteapta cauta soluti la probleme va proceda in felul urmator:

  • Cum fac sa dau jos grasimea in exces?
  • Cum fac sa scap de problemele de sanatate?
  • Ce alimentati trebuie sa am ca sa nu ma mai ingras si sa fiu mai sanatos?
  • Cum sa incep sa fac sport, ce trebuie sa stiu

Bun, acum sa vedem cum va reactiona persoana care asteapta sa se intample miracole in viata ei si sa se faca sanatoasa prin miracol:

  • Daca nu as fi asa de gras… sau doamne, daca nu as fi asa gras… as fi mai atragator
  • Daca nu as fi atat de bolnav… sau doame, daca nu as fi atat de bolnav as face asta si aia si…
  • Daca nu ma fac bine… O sa fiu bolnav toata viata…
  • Sportul nu este facut pentru mine…
  • Ok, persoana noastra se tot plange pe toate partile, "Daca"… "Daca"…

Exista doar o diferenta intre aceste doua cazuri, diferenta consta in felul de gandire. Prima persoana are un tip de gandire deschis, si cand intampina o problema cauta soluti sa o rezolve, incearca mereu sa rezolve problemele orcat de mici sau de mari ar fi, astfel zi de zi evolueaza si se trasforma din ce in ce o persoana mai evoluata, mai "perfecta".

A doua persoana din contra, are un tip de gandire inchisa si in momentul in care se intalneste cu o problema, nu cauta soluti reale care sa o ajute sa o rezolve, ci asteapta ca sa se rozolve singura, sa o rezolve dumnezeu, sa se intample o minune. De fiecare data cand va intalni cate o problema, o va lasa deoparte, si va astepta sa se rezolve singura, insa in modul asta probleme vor tot aparea de peste tot si cu cat sunt mai multe cu atat persoana noastra se va simti slaba, fara incredere in sine, fara speranta, fara energie. Cu timpul nu va reusi sa faca multa treaba si nu o sa evolueze prea mult, va fi tot perfecta, insa tot nu este de ajuns.

Trebuie sa fim atenti la ce fel de candire alegem si sa incercam cat de mult sa avem o gandire deschisa care ne permite sa avem o viziune de ansamblu si o sa rezolvam problemele mult mai usor.

Inca un lucru important, defapt cred eu foarte important, este sa nu lasam problemele sa se acumule una peste asta, pentru ca cu cat trece timpul se acumula mai multe si o sa fim nevoiti sa le tragem si la le caram in spate dupa noi, lucru ce ne va impiedica foarte mult evolutia noastra personala.

Eu mult timp am facut parte din a doua categorie, pur si simplu fugeam de probleme indiferent cat de mici sau de simple erau, eu fugeam, si ajungea momentul cand trebuie sa le rezolv si eram atat de stresat si de speriat pana in monentul in care o finalizam, incercam sa o aman din nou, sa fac cumva sa fug, da era deja tarziu si trebuia rezolvata… si ce se intampla de fiecare data? Dupa ce o rezolvam, si ma uitam inapoi rezolvarea era asa de simpla si eu o vedeam asa de complicata.

Nu zic ca acum nu fug de niciuna, doar ca acum incerc sa nu o mai fac pe cat de mult posibil.

O gandire deschisa iti permite sa muti munti din loc, trebuie sa fi mereu deschis la schimbare, mereu trebuie sa inveti lucruri noi, si mai ales sa cautam noi solutile la problemele noastre pentru ca de cele mai multe ori, raspunsul este sub nasul nostru, trebuie doar sa ne uitam mai bine si mai atenti.

 

Vreau sa imi lasi un comentariu, si sa imi spui din care categorie faci parte, din prima unde se regasesc cei cu o gandire deschisa si mereu pregatita de schimbare, sau in a doua, unde sunt cei cu o gandire inchisa ce asteapta mereu ca problemele sa se rezolve singure sau sa le rezolve alti?

 

Iti multumesc frumos pentru rabdare

 

Cu Mare Drag,

Claudiu

 

 

One Response to “Gandire deschiva vs gandire inchisa”

  1. […] articolul precedent am vorbit despre diferenta dintre gandire inchisa si gandire […]

Leave a Response